Circulair ontwerpen

Circulair Ontwerpen

In een circulair ontwerpproces toetsen we élke ontwerkeuze aan de circulaire projectdoelstelling(en) en maken daarbij de best overwogen keuze. Hierdoor verankeren duurzaamheid structureel, kunnen we er met elkaar over communiceren en krijgen we een meetbaar eindresultaat. Ontwerpers en kernteamleden worden meegenomen in de 'duurzame gedachte', waardoor er draagvlak ontstaat in het projectteam. Dit resulteert in bewustwording en enthousiasme, waardoor toekomstige projecten ook duurzamer worden.

De definitie van ontwerpen is in mijn ogen het maken van een integraal overwogen keuzes. Dat betekent dat we integraal moeten afwegen en verschillende aspecten in ogenschouw moeten nemen, zoals: technische haalbaarheid, vergunbaarheid en kosten. Circulariteit en duurzaamheid zijn daarbij gekomen. Een circulair ontwerp is in mijn ogen dan ook niet een ontwerp dat op alle vlakken volledig circulair is. Dat is een illusie en valt onder greenwashing. Bij een circulair ontwerp zijn voor alle belangrijke ontwerpkeuzes minimaal de meest duurzame variant in kaart gebracht en zijn deze (kwantitatief) meetbaar gemaakt. Vervolgens wordt structureel bepaalt of deze keuzes (en eventueel in welke vorm) worden genomen.

Een instrument dat we hiervoor kunnen gebruiken zijn de Circulaire Ontwerpprincipes van Rijkswaterstaat. Het meest hoogwaardig is 1) 'preventie'. Belangrijke vraag daarbij is: is het wel nodig wat we doen? Als we toch echt moeten ingrijpen, dan moeten we 2) 'waarde behouden' Het gaat dan om duurzaam gebruik van bestaande assets, en als we tot slot echt wat nieuws moeten maken, dan kunnen we de principes 4 tot 8 hanteren, waarbij we 3) 'maximaal waarde creëren'. Zie de afbeelding hiernaast.

bron: Rijkswaterstaat

Image

Bent u opzoek naar een ervaren duurzaamheid- / projectmanager voor bouw- of infraprojecten? Neem contact op.

Mijn diensten

Contact gegevens

Albatroslaan 78, Lelystad
tel: +31 6 10 26 64 46
maarten@schaeffner.nl
KvK: 93650183