Carbon credits / koolstofcertificaten

Koolstofcertificaten / carbon credits

Voordat we gaan praten over compensatie, moet gezegd worden dat dit pas verantwoord is nadat alles in het werk gesteld is om bij de bron CO2 te reduceren. Helaas wordt compensatie veel gebruikt als 'greenwashing' door partijen die veel uitstoten. Compensatie met credits is de laatste stap van de 'trias', waarbij we allereerst hebben gereduceerd en duurzaam opgewekt. Als er dan nog CO2 uitgestoten wordt, of als nu de voetafdruk naar beneden moet worden gebracht, dan komen koolstofcertificaten in aanmerking.

Er bestaan twee soorten credits/koolstofcertificaten:

  1. Verplichte koolstofcertificaten
  2. Vrijwillige koolsofcertificaten
1) Verplichte koolstofcertificaten zijn gereguleerd door de overheid en verplicht voor bedrijven. Het belangrijkste verplichte koolstofsysteem in Europa is het Emissiehandelssysteem ETS. Het ETS, (Emissions Trading System) is een marktinstrument dat door de Europese Unie is ingevoerd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan. Het systeem werkt volgens het "cap-and-trade" principe en heeft als doel om de CO₂-uitstoot van industrieën en energiesectoren op een kosteneffectieve manier te beperken. Momenteel is slechts de helft van de Europese uitstoot belast door het ETS. Echter, dit percentage zal de komende jaren toenemen, doordat het ETS wordt uitgebreid met sectoren als vaarverkeer, vliegen, etc.

2) Vrijwillige koolstofcertificaten kunnen aanvullend gebruikt worden op de verplichte credits. De vrijwillige markt - het woord zegt het al - is 'vrij', dat wil zeggen dat deze niet is gereguleerd door overheden. Het certificeren en de uitgifte kan worden gedaan door verschillende certificerende instellingen. De meest bekende vrijwillige koolstofcertificaten/normerkingssystemen zijn de Gold Standard en van de Verified Carbon Standard (VCS). Zij certificeren projecten, bijvoorbeeld energieprojecten of bosbouw, en geven zogenaamde VER's af (verified emission reduction). Eén VER staat voor de reductie van 1 ton CO2. Met deze koolstofcertificaten kun je twee dingen doen: 1) ze vernietigen en daarmee je eigen footprint reduceren, of 2) verhandelen.

Het is belangrijk om te beseffen dat vrijwillige- en verplichte koolstofcertificaten niet kunnen worden uitgewisseld! Je kunt dus niet je ETS afkopen met vrijwillige certificaten.

Heb je vragen over je compensatiestrategie? Of over de afweging om te gaan voor vrijwillige koolstofcertificaten? Ik ben gepassioneerd over het verduurzamen van bedrijfsvoering en de daarbij horende compensatiestrategie. Neem contact met me op!

Image

Verplichte koolstofcertificaten

Vrijwillige koolstofcertificaten

Image

Bent u opzoek naar een ervaren duurzaamheid- / projectmanager voor bouw- of infraprojecten? Neem contact op.

Mijn diensten

Contact gegevens

Albatroslaan 78, Lelystad
tel: +31 6 10 26 64 46
maarten@schaeffner.nl
KvK: 93650183